Project omschrijving

Ovenwagens

De Linge Besturingstechniek is actief in het automatiseren van machines voor verschillende bedrijven en processen. In samenwerking met De Linge hebben we een automatische belader/ontlader voor ovenwagens ontwikkeld.

De bakkerij waarvoor we deze machine hebben ontwikkeld, produceert 1200 tot 1300 broden per uur. Om het produceren van een dusdanige hoeveelheid mogelijk te maken, wordt gebruik gemaakt van koppels (4 bakblikken met broden). De reis van een homp deeg naar een gebakken brood verloopt via het volgende proces:

  1. De koppels gaan door een zogenaamde rijskast
  2. Hierna worden de koppels (met de gerezen broden) in een ovenwagen geplaatst
  3. Vervolgens wordt de ovenwagen in de oven gereden, zodat het brood kan bakken
  4. Tenslotte wordt de ovenwagen weer uit de oven gereden en de koppels worden op een transportband geplaatst

Het beladen en ontladen van de ovenwagens werd voorheen handmatig door de bakker uitgevoerd. Dit is een zware lichamelijke belasting die relatief veel mankracht vereist. Vandaar dat De Linge ons de opdracht heeft gegeven om een machine te ontwerpen voor het beladen en ontladen van de ovenwagens. Als engineeringsbureau hebben wij het volledige ontwerp gemaakt. Vervolgens hebben we dit ontwerp uitgewerkt tot werkplaatstekeningen die door een constructiebedrijf zijn gebruikt om er een werkende machine van te maken.

Het resultaat is een uitstekende oplossing voor de bakker. De lichamelijke belasting voor zijn werk is aanzienlijk verminderd en het productieproces verloopt gesmeerd!

Meer weten?

Heeft u ook een werktuigbouwkundige uitdaging waar u weleens over wilt sparren? Frans praat u graag vrijblijvend bij over de mogelijkheden.

Neem contact op of bel 0488-480185.

Stuur Frans een mail